Kaj so piškotki in kako delujejo?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Vrste piškotkov


Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.
Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

- Začasni ali sejni piškotki
- Trajni ali shranjeni piškotki
- Lastni piškotki
- Drugi piškotki

Piškotki ki se uporabljajo na naši strani so potrebni za delovanje statistike obiska strani, vtičnikov za socialna omrežja, piškotek za pomnenje uporabniških nastavitev, ki si zapomni izbiro jezika.


Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

 

Večina spletnih brskalnikov omogoča, da nastavite vaše piškote. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, vgrajeno v spletne brskalnike. Če piškotke zavrnete, se lahko zgodi, da nekatere storitve na naši spletni strani ne bodo delovale pravilno.


Vir: piskotki.net

Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1)

Priročniku informacijske pooblaščenke

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo:

Oznaka: Vir: Čas poteka:

ipsconnect_..., IP.Board, 7 dni
mfpass_hash, IP.Board, 7 dni
mfmember_id, IP.Board, takoj
mfcoppa, IP.Board, trajanje seje
mfmodtids, IP.Board, trajanje seje
mfrteStatus, IP.Board, trajno

__utma, Google Analytics, 1 leto
__utmb, Google Analytics, takoj
__utmc, Google Analytics, trajanje seje
__utmz, Google Analytics, 6 mesecev


Nadzor piškotkov:
Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne sprejemajo.

Več o različnih nastavitvah brskalnikov najdete tudi tukaj (vir: http://www.isd.si)

Ekipa PlanetAudio Slovenija